Moderátoři: Tommy, Honzus, Teddy86, Dušan
Já tedy nevím, ale vždycky jsem viděl na Ferrari reklamu na ShellTomasUL píše: Nebo proč se Selenie lije i do Ferrari? Proč tam nenalejou nějakej Mogul, Castrol atd?
To jsem nikde nepsal. Já chci vědět, v čem konkrétně ta Selenia převyšuje třeba Castrol nebo Shell. Tím myslím základní parametry, které určují výkonnost oleje. Jen tak náhodou jsem našel na netu srovnání Selenie Technyx (převodový) a v hodnotě viskozity při nízké teplotě se řadí do průměru.TomasUL píše:Teorii?
Chceš mit říct, že když Mogul, Shell, Divinol, Castrol atd. mají stejnou normu ACEA xxx, tak jsou úplně stejný? To by se mohl dělat jeden olej pro danou normu a byl by klid ne?
Nebo co liješ do Fiatu ty?
Ale možná na benzín. Ne na olej.Dušan píše:Já tedy nevím, ale vždycky jsem viděl na Ferrari reklamu na ShellTomasUL píše: Nebo proč se Selenie lije i do Ferrari? Proč tam nenalejou nějakej Mogul, Castrol atd?
Přesně tak. Olej se mění po roce a je jedno, kolik najedeš.FRIMICO píše:Já tam mám taky shell helix ultra 5w-40 a jak říkal Míra na srazu v Bolce,po roce vyměnit ať má barvu jakou chce.Mám ho tam od března a v březnu jde ven.Zatím má namazáno 6,500tis.
MV píše:No mně teď, pánové v autorizovaném servisu rozmluvili výměnu oleje, že je to prý zbytečné vyhazování peněz, tak nevím![]()
Předtím jsem jezdil každý rok s punťou na servisky v rámci záruky (5 let) a pokaždé i výměna oleje. Ročně jsem najezdil tak 12tkm (první léta) až 7tkm a to většinou hrkačky po městě případně okolí. Pokaždé tedy dávali selenii, aspoň podle faktury a bez problémů, ani jsem je
Bravo jsem pořídíl s 11tkm na hrbu, staré tři roky a na servisce bylo podle papírů jednou jedinkrát a to minulý rok kdy mělo najeto 8 tisíc. Je to garážovaná voňavka po důchodci (opravdu, prodáváno majitelem přes dealera protiúčtem), takže to sedí. Olej měl tedy "najeto" ani ne 4 tisíce, jenže já s tím teď za 2 měsíce najel další 2 tisíce. Preventivně jsem to chtěl po koupi nechat vyměnit a prý zbytečnost (viz výše). Motor (1.4 16V) je ale celkem hlučný, oproti 1.2 v punťovi to byl po prvním nastartování docela šok, málem bych řekl, že tam mám multijetPodle technika to je normální, ale stejně - nechat olej vyměnit?
Sám ho měnit nebudu, nemám na to prostředky, čas a hlavně ani um