Ahojte,
aj ja som teda skusil do svojho 71 kW GP naliat 100 oktan od Shellu. Doteraz auto jazdilo len na V-Power 95. Neviem, ci musim otocit niekolko nadrzi na to, aby som zistil ci to s benzinom s vyssim oct. cislom ide lepsie alebo nie. Momentalne mi to pride uplne rovnake. Myslim si, ze by sa to dalo odsledovat jedine na brzde.
Ostanem pri lacnejsom benzine. Davat prachy za 100 oktan je pre mna osobne bezpredmetne.
Ale pastnem Vam sem cast diskusie, ktoru som viedol s kamaratom na facebooku....
Kamarat napisal:
Hehe, videl som kopu takychto for kde ludia toto diskutuju. Ale zial - je to ako s nabozenstvom... Alebo este horsie - tu je vsetka fyzika vyslovene proti

. Iba ze by prave Fiaty mali nejaky setup ECU, ktory by vyuzival vyssie oktany a trochu to zabudli zapisat do technicaku vozidla. Inak aj ja robim podobne experimenty so Subaru (moja pozn.: chalan ma Imprezu STI) (ktore sa odrazaju od niecoho ineho nez je domnienka) - Subaru vyzaduje 98 oktan. Ak dam 95 oktan, na dialnici pri plnom vykone pri rychlosti cca 230km/h dochadza k detonacnemu spalovaniu a vyssiu rychlost jednoducho nedosiahnem. Ale ak je teplota vzduchu pod cca 10C, tak to neplati a normalne to vybehne na 250km/h. Takze v zime tankujem 95 a v lete 98. Podla vacsiny laboratornych merani totiz najdes udaj, ze vysokooktanove paliva maju nizsiu vyhrevnost a casto aj nemej zloziek s nizkou teplotou varu (neplati obecne)... Takze ak je motor vyrobcom korektne nastaveny na teploty spalovania pod urovnou samovznietenia 95 oktanu, je uplny nezmysel davat 98 oktan.
Este k tomu pridam nieco svoje. Ked to auto ma raz 125 Nm, tak z toho zihadlo nebude proste nikdy, aj ked ma 90 % krutiaceho momentu rozlozeneho od 2570 do 5700 (cca) RPM. A benzin to nespravi...
Chcelo by to ten silnejsi T-jet z Brava. To by potom bola zabava. Co myslite, zmestil by sa pod kapotu Grande Punta?
See you!