Světelný tuning, světla pro denní svícení, LED diody apod.

Vše okolo elektropříslušenství, radia, světel, atd.

Moderátoři: Tommy, Honzus, Teddy86, Dušan

Odpovědět

Uva?ovali jste o montá?i světel pro denní svícení?

Ano
66
50%
Ne
66
50%

Celkem hlasů: 132

dony
Profík

Příspěvek od dony »

... svítěj super,viď :D
Obrázek
Dušan
PR Manažer

Příspěvek od Dušan »

Pěkné, ?koda ?e před 2 lety LED diodové jě?tě nebyly
Renault Captur 130 HP
Nic netrvá věčně .... Puntíku, prožil jsem s tebou pěkné roky
Teddy86
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teddy86 »

Du?an píše:Pěkné, ?koda ?e před 2 lety LED diodové jě?tě nebyly
Tak muzes udelat upgrade. 8)
Obrázek
Dušan
PR Manažer

Příspěvek od Dušan »

Teddy86 píše:Tak muzes udelat upgrade. 8)
To asi nehrozí.
Ale jak se říká - nikdy neříkej nikdy :wink:
Renault Captur 130 HP
pendy
kolemjdoucí

Příspěvek od pendy »

dony píše:... svítěj super,viď :D
Ani jsem tomu nechtěl věřit, čeho ty LEDky u? dneska jsou schopné. I za slunečného dne je pohled přímo na ně zepředu pro oči nepříjemný...
GP 1,3 MJET 75k 5D Magnetico Blu
dony
Profík

Příspěvek od dony »

... v?ak se tím prsí na obalu,svítivost jako ksenóni :D a zkus je v noci,já čuměl jako puk,jsou to takový nouzový světla :lol:
Obrázek
pendy
kolemjdoucí

Příspěvek od pendy »

Du?an píše:Pěkné, ?koda ?e před 2 lety LED diodové jě?tě nebyly
Já mám takový dojem, ?e HELLA u? tehdy ten první model LEDekdělala, ale byly tehdy dost drahý. Pravda je, ?e HELLA je má i dnes za dvojnásobek ceny těchto čínských...
GP 1,3 MJET 75k 5D Magnetico Blu
kuta33
Štamgast

Příspěvek od kuta33 »

V současné době se v?ichni policajti seznamují s tímto nařízením. Třetina z nich nebude vědět o čem je řeč, třetina budou mo?ná fandové, kteří to ře?it nebudou, ale pár lidí by mo?ná mohlo dělat problémy, hlavně dopraváci.

Zbytečně ne?ířit!!!

P ČR obdr?elo opakované upozornění ze strany veřejnosti
na vozidla, která jsou vybavena tzv. xenonovými světlomety a vzhledem k neodborné montá?i
zejména do světlometů, které nejsou určeny pro plynové výbojkové ?árovky, tímto dochází
k oslňování ostatních účastníků silničního provozu.
Z tohoto důvodu je nutné se v rámci bě?ného výkonu slu?by při dohledu nad bezpečností
silničního provozu zaměřit na tato vozidla. Pro názornost sdělujeme, ?e technické po?adavky pro
montá? xenonových světel do vozidla upravují předpisy EHK č. 48 a EHK č. 98.
Předpis EHK č. 48 v oddíle 6.2.9 stanoví, ?e ?Potkávací světlomety se zdrojem světla se
skutečným světelným tokem přesahujícím 2000 lm jsou přípustné pouze ve spojení s montá?í pro
či?tění světlometu podle předpisu č. 45. Dále platí, ?e z hlediska svislého sklonu se nepou?ijí
ustanovení odstavce 6.2.6.2.2.? (poznámka - ruční ovládání korektoru sklonu světlometů, tzn.
automatická regulace nastavení skonu světlometů).
Přestavba halogenových světlometů na xenonové je proto povolena pouze za dodr?ení
předepsaných podmínek předpisu EHK č. 48 a předpisu EHK 98, kdy
Předpis EHK č. 48
(Jednotná ustanovení pro schvalování typu vozidel z hlediska montá?e zařízení pro osvětlení a
světelnou signalizaci)
Zaji?tění či?tění světlometů
Po?adavek čistého světlometu je důle?itý obzvlá?tě u xenonových světlometů. Xenonový
světlomet vyzařuje velice intenzivní světlo, které se na znečistěném světlometu láme a způsobuje
nepříjemné oslňování protijedoucích řidičů.
Strana 2 (celkem 3)
Zaji?tění automatické regulace sklonu světlometů
Velká intenzita vyzařovaného světla musí být za jízdy vý?kově automaticky korigována v
hodnotách stanovených výrobcem pro seřízení světlometů. ?Ruční? seřizování světlometů je u
xenonových světlometů nedostatečné proto?e řidič nedovede korigovat světlomety v závislosti na
nerovnosti vozovky a způsob jízdy (akcelerace, brzdění). Z tohoto důvodu opět dochází
k nepříjemnému oslňování protijedoucích řidičů.
Předpis EHK č. 98
(Jednotné ustanovení pro homologaci světlometů motorových vozidel vybavenými světelnými zdroji s
plynovými výbojkami)
Světlomet musí být pro pou?ití xenonových světel homologován. V tomto případě je označen
písmenem ?D?. Paprsek je u tohoto světlometu zpravidla usměrněn do úzkého pruhu, zatímco při
montá?i výbojky do světlometu, který není pro tento zdroj světla konstruován, dochází k rozptylu
světelného paprsku do ?ir?í plochy a tím dochází k nepříjemnému oslňování. Z tohoto důvodu je
zakázáno montovat xenonové ?árovky do světlometů, které nejsou pro jejich pou?ití homologovány
(konstruovány)! Světlomety, které jsou schváleny pro oboje pou?ití (pro halogenové nebo xenonové
?árovky) musí mít na rozptylovém skle označení, (popř. zezadu na těle světlometu na lehce
přístupném místě), HCR DCR.
Závěrem uvádíme, ?e montá?ní sady pro přestavbu xenonových světel, které se objevují na
trhu, tyto podmínky vůbec neře?í. Výrobci světelných zařízení, včetně renomovaných firem,
nabízejí komplety, které pouhou výměnou světelného zdroje ? tedy záměnu ?árovky za xenonovou
výbojku, přestaví světlomety na xenony.
V případě, ?e při kontrole vozidla je zji?těno, ?e vozidlo je vybaveno v rozporu s vý?e
uvedenými technickými předpisy xenonovými světly, lze za podmínek uvedených v ustanovení § 84
odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozděj?ích předpisů (dále jen ?zákona o
přestupcích?) projednat v blokovém řízení s řidičem přestupek proti bezpečnosti a plynulosti
silničního provozu na pozemních komunikacích podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. l) zákona o
přestupcích a ulo?it mu sankci a to pokutu do vý?e 2.000,- Kč za poru?ení ustanovení § 5 odst. 1
písm. a) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých
zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozděj?ích předpisů. V případech, kdy bude vozidlo
způsobovat oslnění takové intenzity, ?e bude bezprostředně ohro?ena bezpečnost silničního
provozu není vyloučeno věc oznámit příslu?nému správnímu orgánu obce s roz?ířenou působností
pro podezření ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na
pozemních komunikacích podle ustanovení § 22 odst. 1 písm. a) bod 3 zákona o přestupcích.
V oznámení o přestupku je nutné řádně popsat a zadokumentovat záva?ný způsob nezpůsobilosti
provozu vozidla na pozemních komunikacích, které bezprostředně ohro?uje ostatní účastníky
provozu na pozemních komunikacích.
S těmito informace seznamte policisty vykonávající dohled nad bezpečností silničního provozu.
Fiat Grande Punto 5D - 1.2 Dynamic (?edá Chemical)
Dušan
PR Manažer

Příspěvek od Dušan »

Některým jsi asi moc radosti neudělal
Renault Captur 130 HP
kuta33
Štamgast

Příspěvek od kuta33 »

Rad?i někoho odradím od koupě a montá?e, ne? by se na xenony měl potom dívat do vytrýnky v obýváku. :>
Jarouš
Profík

Příspěvek od Jarouš »

Kuta33: díky za u?itečnou informaci :D Ono se to dříve či později dalo čekat a myslím, ?e je to v pořádku. Jak to denně sleduju na cestách, těch dobastli HID světel jezdí opravdu hromada....

Ka?dopádně, tato informace ve mě definitivně pohřbila my?lenku něco takového instalovat :wink:
GP dynamic 1.4/77 CV černá crossover 3D - ex
Stilo Abarth 2.4 20V/170 CV
Barchetta 1.8 16V/130 CV
Alfa Romeo Giulietta 1.4 16V TURBO MultiAir 170 CV
carlos
Štamgast
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od carlos »

1) na puntu xenony vubec neoslnuji, takze na sebe tolik neupozornuji 2) za rok a pul co je mam na aute me nikdo ani jednou nestavel a to nikde po EU 3) ciste teoreticky je to zavada odstranitelna na miste vymenou zpet za H4, takze bez pokuty 4) jestli ne tak ty 2000 jsou maximum a malokdy davaji policajti nejvyssi moznou pokutu. 5) i kdyby tak to za to rozhodne stoji :D
bílej 1.9Mjet Sport, 3dv
benja
Profík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od benja »

konečně mají Hid kaáři po pičovi,,,, je to pravda spoustu aut oslnuje,ale hlavně ?e tam mám xenony..
"Grande Punto Sport 1,4 16V 95 ponykoníků
"Nafta patří na pole,plyn do sporáku a baterka do vibratoru"
"Chcete pocítit mocný zátah dieselu? jezděte vlakem"
Hra na honěnou vubec nedáva smysl. Když máš babu, tak přece nehoní?.....
kuta33
Štamgast

Příspěvek od kuta33 »

Carlosi, aby se nedivil, kromě pokuty tě mů?e policajt poslat mimo pořadí i na Stk, samozřejmě na tvoje náklady. A s patřičným přípisem od policie mů?e? kvůli xenonům o technickou i přijít.
Osobně mám teď pifku na jednoho Tě?íňáka, má xenony, co? by mi tak nevadilo, kdyby nejezdil jako dobytek, tak?e xenony jsou jenom dobrá záminka, jak mu slu?ně znepříjemnit ?ivot. Ale jsem natolik férový, ?e na to byl upozorněn předem (samozřejmě myslím tu jeho jízdu a ře?ení přes technický stav).
carlos
Štamgast
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od carlos »

kuta33 píše:Carlosi, aby se nedivil, kromě pokuty tě mů?e policajt poslat mimo pořadí i na Stk, samozřejmě na tvoje náklady. A s patřičným přípisem od policie mů?e? kvůli xenonům o technickou i přijít.
Osobně mám teď pifku na jednoho Tě?íňáka, má xenony, co? by mi tak nevadilo, kdyby nejezdil jako dobytek, tak?e xenony jsou jenom dobrá záminka, jak mu slu?ně znepříjemnit ?ivot. Ale jsem natolik férový, ?e na to byl upozorněn předem (samozřejmě myslím tu jeho jízdu a ře?ení přes technický stav).
pravdepodobnost ze narazim na takovyho vola, ze bych prisel o technickou se blizi nule.
bílej 1.9Mjet Sport, 3dv
Odpovědět